Toimiva ilmanvaihto

puhdas sisäilma

Toimivan ilmanvaihdon merkitys sisäilman laatuun

Toimivan ilmanvaihdon merkitystä sisäilman laatuun ei voi korostaa liikaa, koskaan. Tarkoitamme siis, että ei koskaan, missään tilanteessa.

Olemme huomanneet, että toimiva ilmanvaihto on paljon muutakin, kuin määräysten mukaiset ilmamäärät.

Toimiva ilmanvaihto tarkoittaa sitä, että ilmanvaihtokanavat ovat puhtaat ja varsinkaan tulopuolelta ei löydy enää mineraalivilla- äänenvaimentimia. Mineraalivilla äänenvaimentimena tulee olemaan ongelma varmuudella jossain kohtaa, ellei se jo sitä ole. Riippuen iv-järjestelmästä myös poistopuolen kanssa pitää olla erittäin tarkkana sillä osa iv-koneista ohjaa  poistopuolelta ilmaa  takaisin tulopuolelle ja siitä edelleen huoneisiin, joten kokonaisvaltainen villakuitujen poistaminen ja sen jälkeen ilmanvaihtokanavien puhdistaminen on tärkeää tehdä aina ensimmäisenä.

Tämän jälkeen tehdään ilmamäärien mittaukset ja säädöt joiden avulla tarkistetaan huoneissa riittävät ilmamäärät. Nyt on päästy jo pitkälle, mutta tämäkään ei läheskään aina riitä, varsinkaan julkisissa rakennuksissa.

Käytävät ovat perinteisesti suunniteltu ainoastaan siirtymiseen paikasta A paikkaan B, mutta tilamuutoksien yms. seurauksena myös käytävien ilmamäärät vaikuttavat kokonaisuuteen paljon luultua enemmän. Toimiakseen oikein ilmanvaihtojärjestelmästä pitää riittää tarpeeksi tehoja myös käytäville. Vanhemmissa kouluissa ongelmaksi muodostuu yleensä se, että tulopäätteet on vain laitettu sinne mihin ne milläkin hetkellä on ollut helpoin laittaa. Tämä on onneksi helppo korjata tekemällä uusia venttiilin paikkoja ja suuntaamalla ilma sinne mihin sen kuuluu mennä. Jos iv-koneista loppuu tehot kesken, voidaan sekin korjata helposti tilakohtaisilla ilmanvaihtoyksiköillä.

Tärkeintä on riittävät ilmamäärät, puhdas iv-järjestelmä ja se, että ilma kulkeutuu oikeaa reittiä oikeaan paikkaan.

 

 

ilmastointikanava
Ilmanvaihtokanavien puhdistus
Ilmamäärien mittaus ja säätö
Kuitukartoitukset ja poisto
Ilmanvaihtoyksiköt ja puhdistimet

Ota yhteyttä ilmanvaihtoon tai sisäilman laatuun liittyvissä asioissa

Sisäilman puhdistimet

AOT-tekniikka

Ilmamäärien mittaus ja säätö

FreshMountains Oy / RIA-AIR
 

Suomen kattavin mineraalivillakartoitus

— FreshMountains Oy / RIA-AIR

Ilmanvaihtokanavien puhdistus

— FreshMountains Oy / RIA-AIR