20 loka 2017
sisäilman puhdistin

Sisäilma on tällä hetkellä kuumaperuna, siitä keskustellaan jo niin kuin säästä ulkona.

Olemme huomanneet, että kunnat ja kaupungit laittavat aivan tolkuttoman määrän rahaa hukkaan jotka voitaisiin laittaa suoraan korjauksiin tai uuden rakentamiseen. Siksi kehitimme FM sisäilmasaneerauksen. Sen sijaan, että teetetään kalliita sisäilmatutkimuksia voidaan tehdä heti perusparannukset ja tutkia rakenteet.

Sisäilma-asioissa ja mittauksissa on meidän mielestä muutama isompi ongelma, muutenhan nämä olisi jo ratkaistu. Ensimmäinen ongelma on, että huonon sisäilman aiheuttaa moni yksittäinen asia ja tämä on meidän mielestä yksi keskeinen syy miksi tutkimuksissa ei löydy mitään. Tällä hetkellä haetaan yksittäisiä tekijöitä. Jos Voc (mitä ei yleensä saada mitattua) ja home määrät ovat rajojen alapuolella, mutta jos niitä on molempia, voi ne yhdessä aiheuttaa oireilua. Toinen on se, että ihmiset ovat erinlaisia keskenään. Yksi on voinut jo altistua valmiiksi, jolloin hän saattaa reagoida jo muiden ihmisten vaatteissa oleviin eläimen karvoihin tai hajuihin. Tälläisiin tapauksiin AOT-tekniikka on luotu, voimme turvata laadukkaan sisäilman kaikille. Kolmas ongelma on, että vuodenajat vaikuttavat mikrobien määrään. On sellaisiakin tapauksia joissa on tehty isot remontit, koska ilmasta on löydetty suuria määriä mikrobeja, mutta rakenteista ei olla löydetty mitään.

Sisäilmasaneeraus tuotetaan yhdessä RIA-AIRIn kanssa ja siihen kuuluu ensin kohteen kartoitus.

Selvitämme aluksi kohteesta ne paikat joissa koetaan eniten ongelmia. Keräämme tietoa esim. rakennusmateriaaleista. Tarkastamme onko kohteissa mitattavia VOC-arvoja. Mittaamme ilmanvaihdon ja tarkastamme kanavien kunnon. Tarvittaessa teetämme rakennetutkimuksia, jos on viitteitä esim. vesivahingosta. Tarpeen vaatiessa kanavat puhdistetaan, säädetään, mitataan ja mineraalivillat poistetaan. Tämän lisäksi asennetaan AOT-tekniikkaan perustuvat kennot, jotka poistavat sisäilmasta virukset,bakteerit,homeet ja pahanhajuiset kaasut.

Sen jälkeen pitää arvioida kohde kokonaisuutena, onko rakennus betonipunkkeri joka on tullut jo kaarensa päähän vai onko rakennus siisti ja ulkoisesti hyvässä kunnossa. Tekniikka ja kehitys menee koko ajan eteenpäin. Se mitä tänään ei saada selvitettyä, voi olla jo huomenna mahdollista, siksi on tärkeä miettiä asiaa kokonaisuutena. Jos puramme purkamisen ilosta, niin se raha on pois sieltä missä sitä tarvitaan. Vanhojen rakennusten elinkaarta voidaan pidentää AOT-tekniikalla 2,5 vuoden jaksoissa. Esimerkkinä, jos kohde missä oireillaan, mutta juurisyytä ei saada selville käytetään kennoja 2,5 vuotta. Se tuo n.2 milj säästöt jos vertaillaan parakkiratkaisuun. Tämä raha voidaan käyttää kohteisiin missä juurisyyt on tiedossa tai sen uuden koulun rakentamiseen. Uusillakaan kouluilla ei ole enää niin valtavan kovaa kiirettä valmistua jolloin työt voidaan tehdä huolella eikä märkien betonien päälle tarvitse sen takia lattiaa tehdä, ettei urakka myöhästy.

Meidän tavoite on, että altistuminen ja oireilu saadaan loppumaan. Sen jälkeen on aikaa rakentaa, korjata ja tutkia. AOT-tekniikka säästää kuntien ja kaupunkien rahoja miljoonia vuodessa, jotka voidaan käyttää kestävään rakentamiseen. AOT-tekniikka mahdollistaa suunnittelun pitkällä aikajänteellä esim. 5 vuoden suunnitelman teolla kaikille kohteille voidaan tehdä suunnitelmat korjauksista tai rakentamisesta. Nyt ongelma on kaatunut kerralla päälle kaikkialta, yhtäaikaa. Tämä on johtanut siihen, että ongelmiin on reagoitu nopeasti, mikä aiheuttaa sitä kuuluisaa hutilointia. Homeongelma on saatettu saada kuntoon, mutta kiireestä johtuvat virheet on vain siirtänyt sisäilmaongelman aiheuttajan toiseen paikkaan. Tiedossa on kouluja, jotka ovat 6 kk vanhoja ja joissa oireillaan, koska esim lattiat on tehty märän betonin päälle. AOT-tekniikkaa käyttämällä tälläisiä ei enää tule.